HEST I BALANSE
SAL HEST RYTTER

Behandling og Rehabilitering
Jeg er utdannet Hesteterapaut ved Skandinavisk Skole i Holistisk Hesteterapi, uteksaminert i 2013.
Som behandlingsmodell fra SSHH benytter jeg meg hovedsakelig av osteopati.
Osteopati er en behandlingsmetode som bygger på anatomi, fysiologi og biomekanikk.
Målet med behandlingen er å normalisere bevegelsen mellom ledd og bindevev, samt å gjenopprette god sirkulasjon og nervefunksjon.
Behandling kan brukes både for økt prestasjon, forebyggende, og rehabiliterende.
Holistisk betyr helhetlig,
Alt henger sammen, alt utgjør en helhet, og hver enkelt del kan ikke forstås uavhengig av helheten.
​
Jeg ser etter sammenhenger i kroppen, med mål om å løsne spenninger i de primære strukturene. Men jeg leter også etter hvilke ytre faktorer som kan ligge til grunn.
Hestens adferd og måten den kompenserer i kropp og bevegelsesmønster gir mye informasjon.
For å kunne bidra til varig bedring og forebygge skader er det viktig å bruke denne informasjonen.
Ved regelmessig gjennomgang av hestens kropp får man god oversikt og kan forebygge skader ved tidlig justering av treningsprogram eller endring av utstyr.
Ofte er utstyr som sal, bitt og hodelag som ikke passer optimalt en viktig faktor.
Spenning og smerte i kroppen skaper overbelastning av strukturer, som igjen fører til skader over tid.
Småting som en for trang pannereim eller spenner plassert for nært kjeveleddet kan skape mye trøbbel. En sal med vridning eller brudd i bommen kan igjen gi katastrofale konsekvenser.
Hester er byttedyr og mange vil skjule problemene sine til skaden er et faktum.
I tillegg til behandlingen vil jeg alltid tilby en grunnleggende sjekk av utstyr om jeg finner noe i hestens kropp som kan indikere problem.
Dette er en viktig del av tjenesten og er medberegnet i tiden jeg bruker.
​
​
​
​
Bevegelsesanalyse Undersøkelse Utstyrskontroll Behandling Veiledning
Behandlingen er komplementær til veterinærmedisin. Ved skade eller sykdom skal alltid veterinær kontaktes først.
Om undersøkelsen av hesten avdekker patologier som bør utredes av veterinær eller hovslager vil jeg henvise videre til dyktige fagfolk. Vi har forskjellige spesialiseringer og et tverrfaglig samarbeid gir de beste resultatene.
Behandling og rehabilitering av eldre skader
Etter en skade vil kroppen finne måter å kompensere på for å beskytte seg selv, dessverre vil ikke disse kompensasjonene nødvendigvis forsvinne selv etter at skaden er leget. Når vi rehabiliterer ønsker vi å jobber med hestens nervesystem for å gjøre den i stand til selv å bryte dysfunksjonelle mønstre.
Utifra det enkelte individs utfordringer og praktiske begrensninger kan vi lage en plan. Med relativt små, men optimale tiltak kan man ofte oppnå store endringer ved god oppfølging.
Det er viktig å være klar over at hesten kan kompensere for helt reelle ukjente skader som vi må ta hensyn til. Endringer bør gjøres gradvis og med forsiktighet. I enkelte tilfeller kan en opptreningsprosess være med å avdekke underliggende skade som krever veterinæroppfølging før man kan fortsette treningen.


18år gammel PRE under rehabilitering. Utgangspunkt med betydelig muskelatrofi og svak brystslynge etter salproblem.
Øyeblikksbilder er ingen eksakt måte å måle fremgang på, men illustrer godt hvordan en kompenserende holdning kan endre en hest. Mye man før anså som medfødt eksteriør viser seg å være kompensasjon som med korrekt trening, utstyr og terapi kan endres i stor grad.

"Den ledende årsaken til skade hos sportshest er ensidig overbelastning over tid. I dag er det allment kjent at halthet relatert til patologier i bena er de mest vanlige skadene som behandles på sportshest. Det er kroppen som kontrollerer bena og skader i bena er etter all sannsynlighet svært ofte sekundere til andre problemer i kroppen."
Jeg er spesielt opptatt av å følge med på hestens bevegelsesmønster.
Med eiers tillatelse filmer jeg alle hester i bevegelse ved mine besøk, på denne måten kan jeg bidra med en ekstra trygghet i form av tidlig varsling om jeg feks ser endringer som økt bevegelses asymmetri. Video og evt. bilder av hester behandles konfidensielt og blir aldri delt uten tillatelse.
Hesten må være ren og tørr før behandlingen. Om mulig er det fint å legge avtalen til en tid med mindre trafikk i stallen. Etter en behandling bør hesten vanligvis ta det med ro et par dager, men den må gjerne bevege seg lett uten rytter.